sposób na porażkę – chemia kiepskiej jakości

Wiele osób uważa, że techniki historyczne są bardzo kosztowne. Nie do końca jest to prawdą, w wielu wypadkach okazują się one być o wiele tańszymi niż fotografia srebrowa czy wydruk pigmentowy z cyfry. Dodatkowo często mamy możliwość obniżenia kosztów kupując odczynniki od znajomych czy przejmując czyjeś stare zapasy. Wszystkie te rozwiązania są świetne i pozwalają na obniżenie kosztów. Należy jednak pamiętać by nie przesadzić ponieważ to właśnie kiepska jakość odczynników jest najczęstszą przyczyną porażek. Na co więc powinniśmy zwracać uwagę kupując odczynniki?

1. poziom czystości. Odczynniki produkowane są na różnych poziomach czystości. Zasada jest tu bardzo prosta; im odczynnik jest lepiej oczyszczony tym więcej kosztuje. Najczyściejsze są odczynniki oznaczone jako cz.d.a. (czyste do analizy), nieco gorsze mają znaczek cz. czyli czyste. Różnica ceny między odczynnikiem technicznym, a czystym do analizy może sięgać wielu tysięcy procent, a mimo to często warto ją zapłacić. W większości przypadków jedynie odczynniki cz.d.a gwarantują pełną powtarzalność wyników. Poza tym skażony odczynnik dodany do czystego potrafi go błyskawicznie zniszczyć. Nie ma to większego znaczenia, jeśli mieszamy dwa odczynniki, które nabyliśmy za przysłowiową złotówkę – nawet jeśli jeden z nich okaże się być zanieczyszczonym straty będą niewielkie. Zupełnie inaczej będzie jeśli mieszamy dwa kosztowne odczynniki lub dodajemy tani odczynnik niewiadomego pochodzenia do odczynnika drogiego; potencjalne straty mogą wielokrotnie przerosnąć korzyści.

2. świeżość. Niektóre odczynniki mają bardzo długi okres przechowywania, niejednokrotnie sięgający dziesiątek lat. Z drugiej jednak strony jest też wiele substancji, które z upływem czasu ulegają rozkładowi. Producenci odczynników chemicznych każdorazowo podają ich termin przydatności i tylko jego przestrzeganie daje gwarancję, że odczynnik będzie działał prawidłowo. Na rynku wtórnym dostępnych jest wiele przeterminowanych odczynników, które zazwyczaj można kupić o wiele taniej niż odczynniki świeże. Należy jednak pamiętać, że jest to dobry sposób na oszczędność tylko, jeśli wiemy, które odczynniki charakteryzują się dużą trwałością.

3. sposób przechowywania. Profesjonalny dystrybutor będzie wiedział, w jaki sposób najlepiej odczynniki przechowywać i zagwarantuje, że sposób ich magazynowania nie będzie miał wpływu na ich jakość. Niestety jeśli kupujemy chemię z drugiej ręki, nie mamy żadnej możliwości sprawdzenia czy był przechowywany prawidłowo. W praktyce kupowanie odczynników wymagających specyficznego sposoby przechowywania (np. niskiej temperatury) wiąże się z dodatkowym ryzykiem. Tak samo jest w przypadku odczynników, które były otwierane (mogły ulec skażeniu) lub nie są sprzedawane w oryginalnym opakowaniu (tu mamy do czynienia zarówno z możliwością skażenia jak i reakcji zachodzącej między odczynnikiem i opakowaniem.

Podsumowując; zakup odczynników z rynku wtórnego, szczególnie tych przeterminowanych lub otwartych, może być świetnym sposobem na dalsze obniżanie kosztów, jeśli kupujemy je świadomie i od zaufanej osoby, natomiast może wiązać się z dużym ryzykiem jeśli są to zakupy przypadkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Current day month ye@r *